Recensie NRC

NRC 30-1-2012, pg 18 – Muziektheater – Wij Nederlanders
NRC geeft 4 sterren voor de muziek, 3 sterren voor het spel
Gast-recensent: chansonnier en componist Matthias Kadar:

Samenvatting: Liedjes kunnen vaak heel goed op zichzelf. En dat geldt zeker voor de liedjes van Jules de Corte (1924-1996).
Als niet-Nederlander kende ik De Corte onvoldoende voor een sensatie van herkenning.
De Corte was ontzettend goed in teksten. En ik was, als componist, ook onder de indruk van zijn pianobegeleidingen. Die laten horen dat hij een brede, klassieke achtergrond had. Dan snap je waar zijn talent om tekst en muziek te verbinden vandaan komt, want dáár leer je dat. En er zit veel humor in zijn taal.
Behoefden die teksten verdere actualisering? Andere culturen werd ingeleid door een komisch bedoelde sketch. Hier miste ik de theatrale urgentie. Gelukkig maakten de liedjes het steeds weer volledig goed, maar eigenlijk vond ik het jammer dat de muziektheatrale spanning steeds opnieuw moest worden opgebouwd.
De twee pianisten zijn opmerkelijk goed, de zangers hoorbaar afkomstig uit de musical. Iedereen voerde de liederen hoorbaar met groot respect uit. En het is ook ontzettend waardevol dat die liederen weer eens werden uitgevoerd.

Matthias Kadar onderneemt vanaf zaterdag (4 feb) een Tour de Chant met het Nederlands Kamerkoor, met eigen chansons en liederen van Brel en Schubert. Info: matthiaskadar.eu