De Telegraaf 26 jan. 2012

Uit de Telegraaf do 26 jan 2012, 06:00
Jules de Corte: Wij Nederlanders
door Esther Kleuver

DE WERELD VOLGENS JULES DE CORTE

Jules de Corte, waar kennen we die ook alweer van? De blinde liedjesschrijver, componist, zanger en pianist dreigt al een beetje in de vergetelheid te raken. Maar Dick Cohen, Daphne Groot en Rick Sessink zijn niet te beroerd om hem daar weer uit te trekken, om alsnog de tijdloze waarde van zijn werk aan te tonen. Met het theaterprogramma Wij Nederlanders brengen ze een muzikale ode aan de man die ooit bekend werd met nummers als Als je overmorgen oud bent, De Vogels en Ik zou wel eens willen weten.
De 51-jarige Dick Cohen is de enige van het drietal die bewust met het werk van De Corte (1924-1996) is groot gebracht: „Ik ben thuis opgegroeid met ons cultuurgoed, de Nederlandse kleinkunst. Mijn ouders hadden een EP van Jules de Corte die ik als 10-jarige steeds opzette. Samen met mijn zusjes zongen we dan uit volle borst De Vogels mee. Toen ik ze vertelde dat ik dit programma ging doen, wisten ze na veertig jaar nog steeds over die vogels te zingen.”
Wat is er zo bijzonder aan zijn liedjes? „Als je in alle haastigheid van nu even de tijd durft te nemen om weer eens echt te ’luisteren’, dan kom je in een wereld waar Jules de Corte zo meesterlijk in was en hoor je hoe beeldend mooi, geestig en raak onze taal kan zijn. (…)  Pure poëzie”, aldus Cohen.
Collega Daphne Groot (1984) was minder bekend met het werk van de liedjesschrijver: „Als kind luisterde ik veel naar Kinderen voor Kinderen en toevallig heeft hij twee van mijn favoriete liedjes geschreven, namelijk Mijn Boom en Miepie.” De nadere kennismaking met het oeuvre van De Corte beviel haar wel. „Zowel de muziek als de tekst heeft een enorme zeggingskracht. (…) ”
„Mijn favoriete nummer is een nummer wat ik in deze voorstelling zelf mag zingen: Het feest dat nooit gevierd werd. (…) De tekst en muziek zijn zo beeldend dat het haast een schilderij lijkt.”

De 25-jarige Rick Sessink kende De Corte vooral van naam: „Maar zijn bekendste nummer Ik zou wel eens willen weten kwam me wel erg bekend voor. (…) Mijn favoriete nummer is Ik zou wel eens willen weten. (…) In onze voorstelling zingen we het met zijn drieën. Elk van ons vraagt zich iets af in de coupletten en het laatste stuk zingen we samen, op een heel bijzondere manier.”

’Wij Nederlanders’ staat 27 januari in de Lindenberg in Nijmegen en 28 januari in de Meervaart in Amsterdam. Tournee t/m 1 april. Info: www.wij-nederlanders.nl